Besök www.skoda.se
En fläkt av lyx och flärd

En fläkt av lyx och flärd

Kaxig och läcker. Kompakt och praktisk.

Fabia Monte Carlo passar lika bra till fest som i vardagen.

Motorjournalisten Mia Litström testade både och. Här är hennes rapport.

Tuffare, mer sportkänsla och alldeles lagom i storlek. Fabia har fått mer attityd än någonsin tidigare – och det i en alldeles egen skräddarsydd look. Namnet på nykomlingen är Fabia Monte Carlo vilket är en hyllning till Skodas arbete inom motorsport och till det klassiska och mytomspunna rallyt i Monte Carlo som firade 100 år förra året.

Cool bil som väcker uppmärksamhet

Bilen väcker uppmärksamhet. Turerna i centrala Stockholm lockar till sig många nyfikna blickar. De sportiga detaljerna är av stor betydelse för bilen och ger den det extra tuffa utseendet. Bilen är attraktiv och cool samtidigt som den också är ganska söt.

Inga hänsynslösa vassa råsportsdetaljer utan sofistikerade genomtänkta detaljer med snygg finish. Det som höjer utseendet mest är sportchassit och det svartlackerade taket, hjulhusen, grillen och sidospeglarna. Läckrast är de svartlackade lättmetallfälgarna som finns i två utföranden, till standard är det 16 tum med namnet Comet och som tillval finns 17 tum som heter Trinity. Fälgarna tillsammans med de andra exteriöra detaljerna förmedlar en tuff sportighet med en viss vänlig ton, en fantastisk kombination.

Passar även utanför stan

Men det är inte bara i citymiljö som bilen visar sitt rätta jag. Den bjuder även in till en lekfull körning på slingriga småvägar utanför Stockholm.

Bensinmotorn på 105 hästkrafter är alert och trevlig och passar perfekt för bilens kompakta format. Den röda sömmen på ratten och handbromsen är en enkel och läcker detalj som förhöjer helheten i bilen.

Andra element som är unika för modellen är att pedalerna har aluminiumbeklädnad och att instegslisterna har Monte Carlo-emblem. Emblemen finns även exteriört på bilen. För att följa upp de svarta detaljerna har bilen tonade rutor bak. Och fastän Fabia Monte Carlo andas lyx fungerar den alldeles ypperligt även till vardags. Turerna till och från dagis med barnen är både behagliga och smidiga och baksätena är utrustade med isofix-fästen. Storleken på bilen är kompakt men ändå praktisk. Fabia Monte Carlo klarar av veckans storhandling utan problem. I bagageutrymmet finns hängare för kassar och förvaringshållare som håller väskan på plats.

Modellen hade premiär på Monte Carlo rallyt i januari 2011 och prislappen börjar på 159 900 kronor.

Text: Mia Litström Foto: Mattias Bardå