Besök www.skoda.se
Skodas nya minsting

Skodas nya minsting

I september kommer Skodas allra första citybil till Sverige.

Citigo är en bilmodell med smarta detaljer, låg förbrukning och hög säkerhet.

Citigo är skodas sjunde modell och den allra första bilen i ett segment där Skoda aldrig tidigare funnits. Med en längd på 3,56 meter, bredd på 1,65 meter och höjd på 1,48 meter är Citigo en av de minsta fordonen i sitt segment. Men trots storleken har Skodafabriken lagt mycket resurser på säkerheten. Citigo har till exempel nödbromsystemet  ”City Safe Drive” som standard (läs mer om “City Safe Drive” på sidan 28). Citigo fick också fem stjärnor i Euro NCAP, där man imponerades av bilens passiva och aktiva säkerhet.

Green Tec

Citigo finns med två motoralternativ, 60 respektive 75 hästkrafter. Båda med en cylindervolym på 1,0 liter. Till Sverige planerar man att ta in den allra miljösmartaste versionen Green Tec. Citigo Green Tec har lågfriktionsdäck och start-stop-funktion som tar ner förbrukningen till endast 0,41 liter per mil och ett koldioxidutsläpp på 96 gram koldioxid per kilometer.

Precis som alla Skodas bilar är Citigo utrustad med en mängd smarta detaljer och praktiska lösningar. Ett exempel är ”Move&Fun”, ett system som kombinerar navigator, telefon och mediaspelare i en portabel enhet med en 5-tums pekskärm.

Lanseras i september

Målgrupperna för den nya bilen är unga förare och unga familjer som vill skaffa en andrabil, men den ska också tilltala den äldre generation.

Skoda räknar med att sälja ungefär 1 000 Citigo under 2013. Bilen lanseras i Sverige från september. Det svenska priset offentliggörs åtta veckor innan lanseringen.

Fakta Citigo

Motor: 1,0 liter 44 kW (60 hk), 55 kW (75 hk).

Acceleration: 0-100 km/tim på 13,2 sek (75 hk) samt 14,4 sek (60 hk).

Maxhastighet: 171 km/tim (75 hk).

Förbrukning: Från 0,41 liter per mil (Green Tec).

Koldioxidutsläpp: från 96 g/km (Green Tec).

Bagageutrymme: 251 – 959 liter.

Längd/bredd/höjd: 3,56/1,65/1,48 meter.

Pris: offentliggörs åtta veckor innan lansering.

Läs mer på: www.skoda.se

Text: Carola Ålstig Andersson Foto: Skoda Auto