Besök www.skoda.se
Vårmiddag med Årets Kock

Vårmiddag med Årets Kock

Klas Lindberg är Smålands hetaste namn, med den extra tjocka kalendern.
Vi lyckades bli bjudna på vårmiddag av stjärnkocken från Åseda.

– här, smaka! säger han uppfordrande och sträcker fram en bit rå vit sparris.

– Du visste redan innan du stoppade den i munnen hur krispig och saftig den skulle vara, eller hur?

Det har han ju faktiskt alldeles rätt i, den gode Klas Lindberg. Primörernas primadonna har den effekten på oss. Ett vårrus i grönsaksform. Saftig, krispig, mjäll och pikant på samma gång. Och en av Årets Kocks personliga favoritråvaror. Äntligen är det tid för sparris.

– Det är så härligt att få laga lite fräsch vårmat. Det känns verkligen som om man kommer ut ur mörkret.

Bråda dagar

Sedan i slutet av januari, när 31-åringen med de snälla ögonen gick och vann den prestigefyllda matlagningstävlingen, har kastrullerna gått varma under veckans alla dagar. Alla sliter i den hårt uppbokade smålänningen, som dock tycks ta uppståndelsen med ro.

– Om jag hade mycket att göra förut så är det rena kaoset nu. Men samtidigt är det ashäftigt och något jag drömt om väldigt länge, så det vore dumt att stressa bort den här tiden. Jag har skaffat en extra tjock kalender och försöker ta en dag i taget.

En barndomsdröm

Han är extremt stolt över sin vita kockrock där vinnartiteln är broderad jämte hans namn. Ända sedan han som liten hörde talas om tävlingen har han velat vinna den.

Klas Lindberg var ungen som hängde över matbordet och slukade allt som kom i hans väg. Mest och snabbast. Han plöjde mattidningar som andra småkillar läste Fantomen. Kockyrket var ett glasklart val som han aldrig ångrat.

– Jag älskar ju mat. Själv går jag ut och äter så ofta som möjligt. Det är synd att kockar jobbar så mycket att de inte själva hinner käka på restaurang. Alla behöver få inspiration ibland. Man måste äta ute för att kunna gå vidare i sin egen matlagning.

Frilansar som kock

Han har medvetet bytt arbetsgivare ganska ofta för att hinna lära sig så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Kocksvängen har tagit honom från Småland till Paris, Stockholm, Oslo, Göteborg och New York. Numera frilansar han och tar de uppdrag som känns lockande.

En del av förstapriset i Årets Kock är en resa till en valfri matstad i världen. Han bestämde sig tidigt för Tokyo och snart bär det av.

– Det ska bli fantastiskt häftigt. Jag är väldigt fascinerad av japansk matkultur och hoppas få prova många nya saker.

Lagar även hemma

Men även om livet som stjärnkock är ett ständigt flängande hit och dit unnar sig Klas Lindberg ofta en stund vid spisen hemma i det egna köket.

– Jag lagar faktiskt väldigt mycket mat hemma också. Man får ju inte glömma bort vad det här jobbet handlar om egentligen. I går slängde jag ner en fläsksida med lite ingefära och chili i tryckkokaren och lät den ligga där tills den föll i bitar så att jag kunde bre köttet på en baguette. Det var så sjukt gott. Alla borde ha en tryckkokare. Då skulle man kunna lösa många av världsproblemen…

Så resonerar en sann Årets Kock. Allt går att fixa med riktigt god mat.

Om Klas 

Namn: Klas Lindberg.

Ålder: 31 år.

Aktuell: Som Årets Kock 2012 och medlem i Svenska Kocklandslaget.

Stjärntecken: Fisk.

Bor: Liljeholmen, Stockholm.

Kör: Skoda Superb Greenline.

Familj: Sambo Sanna.

Äter helst: Fisk och skaldjur.

Tränar: Nä…

Lyssnar på i köket: Svensk gitarrbaserad musik.

Hejar på: Växjö Lakers.

Mest underskattade köksredskapet: ­Stektermometern.

Tre ingredienser jag inte kan leva utan: Salt, champagnevinäger och svartpeppar.

Text: Mia Gahne Foto: Ola Hedin