Besök www.skoda.se
En av tio köper bil utan att provköra

En av tio köper bil utan att provköra

Det är så lätt att få information om en bil att många struntar i att provköra sin bil innan bilköpet. Det visar en amerikansk undersökning.

Men på Skoda Göteborg håller man inte med. Att se och provköra bilen är fortfarande viktigt för kunden.

Att köpa bil utan att provköra den är otänkbart för många, men en av tio struntar i att provköra sin bil innan de slår till. Det visar en undersökning av amerikanska Maritz research, som tidningen Vi bilägare har tagit del av.

Av 80 219 nybilsköpare som tillfrågats har 11,4 procent svarat att de köpt sin bil utan att provköra den innan. Internet är antagligen en av faktorerna som ligger bakom de höga siffrorna. Det har blivit allt lättare att ta reda på all information man behöver om en bil, inklusive läsa om andras provkörningar. I kombination med att vissa köpare inte är särskilt bilintresserade, eller inte orkar ha att göra med bilförsäljare, och därmed vill ha en snabb affär gör det köpare mer benägna att hoppa över provkörningen.

Svenskar vill klämma och känna

Men Peter Palo, säljare på Skoda Göteborg, tycker inte att det här stämmer i Sverige:

– De flesta kunder har däremot gjort en ordentlig research på nätet och har redan en klar uppfattning om vilken modell, motor, färg och tillbehör som de är intresserade av, men sedan kommer de till oss för att klämma och känna på bilen, säger han.

Det är också något som Peter Palo rekommenderar. I annat fall vet kunden inte hur bilen känns när han eller hon trycker på gaspedalen, bromsar eller fickparkerar, för att nämna några exempel.

– Vi vill helt enkelt att alla frågetecken ska bli utropstecken när de varit här, säger Peter Palo.

Text: Carola Ålstig Andersson Foto: Skoda Auto

Att kunderna provkör sin bil innan de köper den är viktigt för att få rätt känsla för bilen.