Besök www.skoda.se
Ett yogapass i det blå

Ett yogapass i det blå

Allt fler inser tjusningen med att klättra. Sporten växer både i Sverige och i Europa. Många börjar inomhus för att sedan ­testa sina färdigheter utomhus.

Så här såg det ut när kompisarna Pelle Lindell, Ann Tufvander och Johan Tufvander tog sig an ­Häggstaberget två mil ­sydväst om Stockholm.

För fyra år sedan fick Pelle Lindell en klätterkurs i födelsedagspresent av sin fru. Han blev ordentligt biten och sedan dess klättrar han så ofta han har tid. Inomhus på vintern och utomhus vår, sommar och höst. Han har även hunnit med några klättrings-resor utomlands.

– För mig är klättring som ett yogapass. Det går inte att tänka på något annat när man klättrar än just det, säger han.

Klättring är också utvecklande för självkänslan och självförtroendet. Känslan att besegra en klippvägg som verkar svår från marken är nästintill obeskrivbar.

– Varje led är en ny utmaning, du kan klättra den flera gånger och plötsligt faller allt på plats och du hittar den perfekta balansen, säger Pelle Lindell.

Sporten växer

Jonas Paulsson på Svenska klätterförbundet, som också är frilansfotograf och som har fotat det här reportaget, har klättrat i 20 år. Han har sett hur sporten vuxit och hur allt fler inser charmen med klättring.

– När jag började klättra så var det utomhusklättring som gällde, men nu finns det jättebra inomhusväggar och det gör klättringen mer lättillgänglig, säger han.

Passar alla åldrar

Klättring är en allsidig sport som passar alla, både vuxna och barn. Men det är viktigt att lära sig klättra på ett säkert sätt.

– Det gör man bäst genom att gå en klätterkurs hos en av Svenska klätterförbundets auktoriserade instruktörer. Det finns olika kursnivåer, till exempel inomhusklätterkurs, sportklätterkurs, klippklätterkurs och isklätterkurs, säger Jonas Paulsson.

Finns startpaket för nybörjare

Det finns många bra klättringsställen i Sverige och det fantastiska är att det är gratis att klättra utomhus. Men man behöver en del utrustning till att börja med. En grundutrustning för klippklättring består av sele, hjälm, klätterskor, kritpåse, rep, några karbiner och en så kallad repbroms. Det brukar finnas bra startpaket hos de flesta klätterbutiker. Men även den prylgalne kan få sitt lystmäte tillgodosett. Det finns hur mycket och hur dyr klätterutrustning som helst i butikerna. ”Only the sky is the limit”, som man säger.

10 bra klättringsställen i Sverige – från söder till norr

1. Kjugekull, Skåne

Ett väldigt fint område med klippblock, där man ägnar sig åt så kallad bouldering, det vill säga klättring utan rep på klippblock.

2. Kullaberg, Skåne

Hela Kullabergshalvön är täckt av havsvända klippor med leder för alla nivåer.

3. Aspen, Lerum

Väldigt populärt ställe i Göteborgstrakten med lättillgängliga leder för både nybörjare och mer erfarna.

4. Utby och fjällbo, Göteborg

Klassisk mark alldeles utanför stan. Här finns flera av landets finaste klätterleder.

5. Norra bohuslän

Norr om Gullmarsfjorden finns ett område med granitklättring av världsklass. Generellt lite tuffare klättring, men här finns något lättare leder också.

6.  Ågelsjön, Norrköping

Naturskönt område i Kolmårdsskogarna utanför Norrköping. Klättringen sker ett stenkast från en perfekt badsjö.

7. Grönbrinksberget, Stockholm

Stockholmsområdet bjuder på massor av klättring, bland annat Grönbrinksberget med långa, fina leder som passar både nybörjare och lite mer erfarna.

8. Ringkallen, Höga kusten

Mycket vackert belägna klippor ute vid Höga kusten. Populärt ställe som lockar besökare från hela landet.

9. Stugun och Frösön, Östersund

Stuguberget, cirka fem mil från Östersund, erbjuder leder på upp till 100 meter, med vacker utsikt. Frösön är kontrasten, med massor av klättring på cykelavstånd från centrala Östersund.

10. Blåberget, Umeå

Ett mäktigt berg i skogarna, cirka sju mil väster om Umeå. Långa, ganska krävande leder, men här finns något för alla.

Text: Carola Ålstig Andersson Foto: Jonas Paulsson