Besök www.skoda.se
Tour de France-motionären: så klarar du Vätternrundan

Tour de France-motionären: så klarar du Vätternrundan

Som första svenska motionscyklist cyklade Håkan Edvardsson hela Tour de France, 347 mil, på lika många dagar som proffsen. Han låg hela tiden tre dagar före proffsen och cyklade ungefär hälften så fort. Här är hans tips på hur du tar dig runt Vättern i sommar.

 

Veckan före loppet
1. Finputsa din teknik för att våga köra i klunga och ligga nära andra cyklister utan att vingla, bromsa eller svänga hastigt.

2. Repetera tecknen som används för att varna dina medcyklister vid omkörning, stopp eller hinder på vägen.

3. Ladda med kolhydrater (pasta, potatis, ris) och protein (kött, kyckling, tonfisk) och mycket vatten varje dag. Ät och drick något mindre sista dygnet för att underlätta matsmältningen.

4. Se över cykel och kläder. Nya slangar och däck och bra belysning är ett måste. Vindjacka och handskar som står emot en regnskur likaså.

5. Slå vakt om sömn och vila, extra viktigt dagarna före loppet.

Under loppet
1. Försök slappna av, njuta av att du äntligen får göra det du tränat för, ät och drick det du vet att magen tål två gånger i timmen och prioritera säkerheten.

2. Skapa allianser. Se dig om i klungan. Finns det andra som siktar på samma tid? Försök skapa en klunga på 10-15 personer, som är överens om att försöka hålla ihop till Jönköping, Hjo, Karlsborg eller hela vägen runt. I jämnt tempo. Starkare åkare tar längre förningar, inte snabbare.

3. Håll positioner. Även om ni kommer ikapp eller blir omkörda håller ni ihop er nya grupp, där finns den samlade, långsiktiga styrkan. Disponera dina krafter så att dom räcker hela vägen. Håll ett stadigt tempo och gå inte för hårt i backarna. Det får du betala för senare.

4. Bättre läge. Klumpar det ihop sig och er klunga växer med personer som inte kan eller vill dra får ni be dom sitta bakom er siste man/kvinna som deltar i förningarna. Sitter man med samma folk hela tiden minskar risken för olyckor.

5. Bra avslut. Efter Hammarsundet är det dags att tänka på de sista milen. Viktigt att snacka runt i gruppen. Vilka känner sig starka? De får ta längre förningar. Är många väldigt heta? Kom överens om fri fart den sista milen. Då vill ingen ödsla kraft på tidiga tokryck.

Källor: Marcus Ljungqvist/Håkan Edvardsson med böckerna Tour de France är ett jobb och Håkans Tour de France.
Foto: Johannes Edvardsson