Besök www.skoda.se
Skodas experter svarar: vad gör jag vid feltankning?

Skodas experter svarar: vad gör jag vid feltankning?

Jag har råkat tanka bensin i min dieseldrivna bil! Vad ska jag göra?

– I bästa fall upptäcker du misstaget innan du har klivit in i bilen igen. På nyare bilar är bränslepumpen elektrisk och går igång redan när tändningen vrids på. Bilen behöver alltså inte ens startas för att det felaktiga bränslet ska komma ut i systemet. Så sätt inte i nycklarna utan ring en
bärgningsfirma och en verkstad direkt! Det är ganska små marginaler i toleransgraderna på bilens olika komponenter, så i värsta fall blir det skador i motorn på en gång och då blir det en dyr historia att reparera. Den kan också gå ett antal mil, men sedan gå sönder.

– Det vi gör om en feltankad bil kommer in till verkstaden, utan att ha startats, är att tömma och rengöra bränslesystemet och sedan byter vi dieselfiltret. Feltankningar har blivit vanligare i takt med att andelen dieselbilar på marknaden ökar.

– Ett tips för att slippa tanka fel när du har köpt en ny Skoda är att sätta en kom-ihåg-lapp på instrumentpanelen och kanske på tankluckan, något som ofta finns på hyrbilar.

Har du en fråga du vill att vi ska ta upp i nästa nyhetsbrev?

Mejla den till skoda@appelberg.com och skriv ”Fråga experterna” i ämnesraden. Observera att om din fråga är brådskande eller väldigt specifik för just din bil så får du snabbare och säkrare svar genom att kontakta Skodas kundtjänst.