Besök www.skoda.se
Nya Fabia med självsäker attityd

Nya Fabia med självsäker attityd

Längre räckvidd, bättre utrymme och med flera simply clever-lösningar. Den 17 januari lanseras nya Skoda Fabia i Sverige.

Text: Erik Trulsson Foto: Skoda

Fabia är kanske den modell som tydligast materialiserar Skodas kärnvärden. Den är rymlig för att vara en liten bil, fullmatad med finurliga och praktiska funktioner, snål med bränslet och prisvärd samtidigt som formgivningen både är modern och väcker känslor.

Ny design
Designen är en av de största nyheterna med Fabia. Det är sällan kompakta och praktiska bilar ägnas så mycket omtanke på ritbordet som Skodas nya Fabia. Det går tydligt att spåra motorhuvens linjer till den läckra konceptbilen, Vision C concept, som fångade publikens intresse på Frankfurtsalongen i början av året. Men Skodas motorsportgener gör sig också påminda i designdetaljer inspirerade från rallybilarna, som takspoilern. Nya Fabia är 90 mm bredare och 31 mm lägre än förra modellen, vilket ger den en betydligt maffigare look.
– Vi har designat senaste generationens Fabia med tajtare proportioner. Nya Fabia är bredare, lägre och ligger plattare på vägen. Konturerna är skarpare med tydligare linjer och kristallformer i strålkastarglasen. På det viset har vi ökat kontrasterna och fått ett starkt samspel mellan ljus och skuggor. Allt interagerar på ett sätt som ger Skoda Fabia en egen självsäker karaktär, förklarar Jozef Kaban, chefsdesigner på Skoda.
Nya Fabia är också den första modellen med det nya och lite vassare formspråk som vi kommer att se mer av på Skoda-bilar framöver.

Individualisera mera
Du som köper nya Fabia eller Fabia Combi kommer verkligen att uppleva att det blir din bil. Skoda har tagit individualiseringen till en ny nivå och nu finns det knappt någon hejd på hur många detaljer på bilen du kan anpassa efter eget tycke och smak. Förutom 15 olika exteriöra kulörer har inredningen ett brett spektrum av färger och färgkombinationer. Dess-utom kan Fabia-köparen välja mellan fyra olika färger på tak, ytterbackspeglar och fälgar.
Eller som Skodas vd, Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland, uttrycker saken: ”Nya Skoda Fabia Combi är den perfekta kombinationen av utrymme, funktionalitet och design som väcker känslor. Ovanpå det toppar den med modern teknik.”

Modern teknik
Ett exempel på sådan teknik är MirrorLink-systemet som speglar din smarta mobiltelefons display och funktioner på bilens pekskärm.

Hög säkerhet
Nya Fabia höjer dessutom säkerhetsribban för småbilsklassen. Autobromssystemet Front Assist är standard i Sverige. Tillsammans med multikollisionsbroms, sex krockkuddar, däcktrycksvarnare och trepunktsbälten på alla platser visar Skoda att de tar både den aktiva och den passiva säkerheten på största allvar. Som tillval finns även detaljer som start-i-backe-hjälp (Hill-Hold), parkeringssensor både bak och fram och panoramaglastak.

I en tid då motorer och förbrukning ska downsizas kan man dra det till sin spets, varför inte downsiza hela bilen och köpa en i ett mindre segment? I Sverige har vi en förkärlek till stora bilar, men nya Fabia Combi är lika rymlig på insidan som en mellanklassare var för ett decennium sedan.

Lanseras i januari
Totalt har 3,5 miljoner Fabia sålts sedan 1999. 60 000 Fabia har sålts i Sverige, varav hälften i kombiutförande.
Den 17 januari lanseras nya Fabia på den svenska marknaden.

 

Fakta Nya Skoda Fabia

– 10 nya ’Simply Clever’-funktioner, 17 totalt.

– Störst bagageutrymme i klassen, 330 liter (Fabia) och 530 liter (Fabia Combi).

– MirrorLink och SmartGate-teknik som sammankopplar din smartphone med bilens infotainmentsystem.

– Upp till 17 procent snålare.

– LED-ljus till strålkastarna.

– Autobroms som standard.

– Tre bensinmotorer och tre dieslar.

– Innovativt nytt inredningskoncept.

– Instegsvikt på under 1 000 kg.