Besök www.skoda.se
Till Paris på en gastank

Till Paris på en gastank

Familjen Octavia har begåvats med en ny medlem. Ett syskon som är snällt både mot miljön och plånboken.

Gashybriden Skoda Octavia G-Tec har en räckvidd på 133 mil. Det gör Clevers skribent, Ia Wadendal, sugen på att lämna Malmö bakom sig för att köra till Paris på just det antalet mil och utan att besöka en enda mack på vägen.

Efter att ha hämtat nya Skoda Octavian G-Tec i Södertälje och kört den mot Skåne står jag nu här vid Utsiktsvägen alldeles bredvid Öresundsbron och blickar ut mot pylonerna som höjer sig mot molnen. Snart är det dags för färden mot Frankrike. Fulltankad ska Octavia G-Tec kunna ta mig ända till Paris.

Lång räckvidd
Skoda utlovar nämligen att Octavia G-Tec har en räckvidd med både gas och bensin på hela 1 330 kilometer. Hittills har bilen skött sig utmärkt och räckvidden med både gas- och bensindrift på 41 plus 92 mil verkar leva upp till löftet.

Trots att jag provocerat med pedalen i botten vid ett antal omkörningar mellan Södertälje och Malmö har inte nålen på bränslemätaren rört på sig nämnvärt.

Följsam i körningen
Att Skoda Octavia är en trevlig bekantskap kände jag ju till sedan tidigare, och intrycken från Sverigeresan är positiva. Den har en snygg och stram design och lastar ordentligt med prylar därbak.

Octavia G-Tecen är också så mjuk och följsam i körningen att jag får associationer till den där perfekta lena skinnhandsken som på något sätt smälter ihop med kroppen. En sådan bil blir möjligen lite anonym eftersom den inte vrålar eller framkallar några hjärtrusningar. Men ack så skönt att det är med en pålitlig skinnhandske.

App med gasmackar
En bra idé för gasbilsägaren i Sverige är att ladda ned en app till mobilen som visar var man hittar sitt närmaste tankställe. För mig som har iPhone blev det en självklarhet att söka upp apparna CNG finder och Gasmacken i Appstore. För den som i stället har en androidtelefon finns CNG Finder att tillgå.