Besök www.skoda.se
Backtuffingen siktar på pallplacering

Backtuffingen siktar på pallplacering

Under påskveckan spelar Damkronorna hockey-VM på hemmaplan.  Vi passade på att prata medaljdrömmar och vikten av en stöttande omgivning med stjärnbacken Annie Svedin. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Kristofer Lönnå

Backen Annie Svedin har 57 landskamper i ryggen, men hon tar inget för givet när världens bästa damhockeylag möts i Malmö den 28 mars till 4 april.

Tuffaste motståndet

– De största konkurrenterna är USA, Kanada, och Finland. Det kommer att bli en jättetuff turnering men också en nytändning med ett mästerskap på hemmaplan. Och självklart är målet att slåss om medaljerna.

Med sina cirka 165 centimeter över isen beskriver sig Annie Svedin som ganska liten för att spela back. Men det kompenserar hon för genom att vara snabb och smidig, och fackpressen kallar henne för ”backtuffingen”. Nu är Annie assisterande kapten i Damkronorna med uppgiften att skapa god stämning i laget och ta ansvar av och på isen. Hon framhåller att det finns en kärna av vänskap att bygga på. Flera i truppen var klasskompisar på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.

– Det är ett plus att vi känner varandra och trivs ihop. Då spelar man bättre också.

Ambassadör för damhockeyn

Sedan våren 2014 är legenden Leif Boork förbundskapten för Damkronorna. Annie Svedin tycker att han är en god ambassadör för damhockeyn.

– Leif Boork är ärlig i sitt sätt att leda och duktig på att kommunicera med både spelare och de andra i ledarteamet.

I maj kom Annie Svedin hem till Sundsvall och spel i Sundsvall Wildcats, efter fyra år i USA med studier och spel för Ohio State Buckeyes. Tiden i USA var utvecklande för Annie som läste psykologi och spelade i den intensiva collegeligan.

– Jag kände en del hemlängtan i början men lärde mig trivas och tog vara på tiden i Ohio. I USA kämpar alla för att vara bäst, även inom laget. Det är en tuff kultur men den lärde mig en hel del om självdisciplin och att det är bra att tävla mot sig själv.

Tränar 2-3 timmar per dag

Självdisciplinen kan behövas. Bakom hockeyspel på elitnivå ligger mycket slit och långa dagar. Annie Svedin arbetar heltid som elevassistent, och tränar minst två pass per dag. Två gånger i veckan är det match och varannan helg reser laget till olika bortamatcher.

– Jag tränar cirka 2-3 timmar per dag plus uppvärmning. Det blir mycket pusslande för att få vardagen att fungera och många tror att jag överdriver när jag berättar om den. Men så här intensivt och krävande är det. Samtidigt är det en livsstil som jag valt och verkligen trivs med.

Revanschlysten

Annie har upplevt både stora framgångar och tuffa bakslag på isen. Motgångar kan göra henne ”pissless” men hon vet vad som krävs i det läget.

– Alla dagar är verkligen inte rosor och smörgåstårtor. När det går dåligt så gäller det att borsta av sig, gå vidare och ta revansch. Jag vet att förr eller senare lossnar det igen. Belöningen är att jag får göra något som jag verkligen älskar.