Besök www.skoda.se
GreenLine – för klimatsmart körning

GreenLine – för klimatsmart körning

Som köpare gör du ett medvetet val. Du vill ha en prisvärd bil för prisvärda mil. Och för den som vill dra det till sin spets finns Skodas GreenLine-utbud med de mest bränsleeffektiva modellerna i programmet.

Det ligger en hel rad tekniskt avancerade lösningar till grund för att optimera förbrukningen på en Skoda GreenLine. Tillsammans verkar de för att minimera bränsleförbrukningen och utsläppen. Bland annat handlar det om start-och-stoppsystem som hindrar onödig tomgångskörning. När du exempelvis stannar vid ett rödljus stängs motorn av om du lägger växelspaken i neutralläge och släpper upp kopplingen. När du sedan trycker ner kopplingen igen för att lägga i en växel startar motorn automatiskt och det är bara att köra iväg.

GreenLine-modellerna har även bromskraftsåtervinnig där batteriet laddas utan att påverka motorns förbrukning. Generatorn, som laddar batteriet, kopplas bara in när bilen rullar eller motorbromsar. Den tar då tillvara bilens rörelseenergi för att alstra el och ladda batteriet. När motorn sedan återaktiveras för att driva bilen kopplas generatorn ifrån för att inte belasta motorn.

Bilen är också byggd med lättviktsmaterial i så stor utsträckning som möjligt och designen innehåller flera aerodynamiska detaljer för lågt luftmotstånd. GreenLine-bilarna är utrustade med lättrullande däck, och alla har de Common Rail-dieselmotorer som är kopplade till växellådor med utväxling för ekonomisk körning.

Det här är Skodas GreenLine-modeller:

Fabia GreenLine
Nya Fabia och Fabia Combi är mer klimatsmart än någonsin tidigare. Bränsleförbrukningen har reducerats med upp till 17 procent jämfört med andra generationen. I sitt grönaste utförande, Skoda Fabia GreenLine (tillgänglig från december 2015) drar Fabia 3,1 liter/100 km med ett CO2-utsläpp på endast 82 g./km.

Octavia GreenLine
Pris: från 219 100 kronor.
Motor: diesel, rak fyrcylindrig, 1 598 cm3
Effekt: 110 hk vid 3 250–4 000 r/min, vridmoment 250 Nm vid 1 500–3 000 r/min
Förbrukning: 3,2 l/100km
CO2: 85 g/km
Prestanda: 0–100 km/h: 10,6 s
Toppfart: 206 km/h

Superb Combi GreenLine
Pris: från 265 800 kronor
Motor: diesel, rak fyrcylindrig, 1 598 cm3
Effekt: 105 hk vid 4 400 r/min, vridmoment 250 Nm vid 1 500–2 500 r/min
Förbrukning: 4,2 l/100km
CO2: 109 g/km
Prestanda: 0–100 km
Toppfart: 197 km/h

Här hittar du mer information om Skoda GreenLine.

Text Erik Trulsson
Foto Skoda