Besök www.skoda.se
Börje Salmings bästa fiskemacka

Börje Salmings bästa fiskemacka

Sambandet mellan mat och välmående har fångat hockeylegendens uppmärksamhet. Idag bjuder Börje Salming på sina bästa sommarrecept. 

Överhuvudtaget har han med åren blivit allt mer intresserad av mat, matlagning och sambandet mellan mat och hur man mår.
– Det hade jag inte kunnat drömma om när jag spelade hockey i Toronto. På den tiden förstod man inte hur viktig mat, och vilken typ av mat, är för den som idrottar, säger han.

– Innan match kunde klubben beställa in stora stekar till oss. Helt vansinnigt med det man vet idag. Jag kunde äta två på raken. De la sig ju som en klump i magen.

På 80-talet började pasta som grund för idrottare bli modernt och Börje tog till sig detta.
– Det var nog först då man började se ett samband mellan mat och träning, men sedan dess har jag lärt mig alltmer. Men om jag jämför med min dotter Bianca, som är sjutton år och med i ungdomslandslaget i friidrott, så vet jag ingenting. Hon, och andra unga som idrottar säkert, har stenkoll på vad maten ska innehålla. De får ju order vad och hur de ska äta.

Numera är det nyttigt som gäller för Börje. Han äter gröt i princip varje morgon och försöker äta ganska hälsosamt. Dessutom gillar han numera att laga mat.
– Grilla på sommaren är en höjdare. Eller att äta fisk, gärna som man själv fiskat. Annars gillar jag ganska enkel matlagning, det får gärna gå ganska fort. Det blir mycket pasta och kyckling om jag lagar själv.

Han fortsätter:
– Min sambo Pia är mer gourmetkock men vi lagar en hel del ihop. Råvarorna känns viktiga. Jag tycker om att äta viltkött, när man vet att djuren gått omkring i det fria och det inte innehåller en massa skit. Gärna älg och ren. Helst uppifrån Norrland förstås.

 

Börje Salmings bästa recept:

Sallad på rökt sik, färska rödbetor och pepparrotsdressing
4 portioner

Ibland röker jag fisk själv. Sik är underbart. Den här salladen är så god med de söta rödbetorna till den salta fisken.

Ingredienser:
1–2 knippe rödbetor, skalade och klyftade
Olivolja
Salt
70 g babyspenat
1 msk olivolja + 2 tsk krämig balsamico
Flingsalt och nymald svartpeppar
500 g rökt sik, rensad i filéer
1 dl hasselnötskärnor, hackade och hastigt rostade i torr panna.

Pepparrotsdressing:
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot
1 msk flytande honung
Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg rödbetorna i en stor ugnsform med lite olivolja och skaka runt. Rosta cirka 35–40 minuter mitt i ugnen. Salta generöst.
3. Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med lite salt och peppar.
4. Lägg babyspenaten i en stor skål och blanda med olivolja och balsamico samt lite flingsalt och svartpeppar. Ös upp salladen på ett vackert serveringsfat.
5. Lägg de ännu varma rödbetorna ovanpå tillsammans med siken i bitar. Strö på hasselnötterna och servera med dressingen.

 

 

Stekt inlagd strömmingsmacka
4–6 portioner

Min bästa fiskemacka! Ett par av de här och du står dig några timmar på sjön.

Ingredienser:
600 g strömmingsfiléer
Salt och nymald svartpeppar
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
25 g smör till stekning

Lag:
2 ½ dl vatten
4 msk ättikssprit, 12 %
3 msk strösocker
1 tsk salt

Dessutom:
1 rödlök, skivad
3 lagerblad
15 lätt stötta kryddpepparkorn

Till servering:
Knäckebröd eller danskt rågbröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenan. Salta och peppra lätt på köttsidan och lägg filéerna två och två. Skinnsidan ska vara utåt.
3. Blanda rågmjöl och salt på ett fat och vänd flundrorna däri.
4. Ställ in en stor ugnsform med smöret i ugnen ett par minuter tills smöret blir lätt brynt. Lägg i strömmingen och stek i ugnen cirka 15–20 minuter. Vänd försiktigt efter halva tiden.
5. Gör lagen under tiden genom att blanda alla ingredienser i en bunke. Varva den varma strömmingen i en skål med rödlöken, lagerblad och kryddpeppar. Häll lagen över och ställ i kylen minst 8 timmar.


Recepten är hämtade ur Börje Salmings bok ”Skärgårdsmat med Salming”.

Text: Ola Liljedahl
Foto: Bruno Ehrs