Besök www.skoda.se
Jakten på den perfekta snön

Jakten på den perfekta snön

Skidproffset Johan Jonsson älskar friåkning och här guidar han dig till Sveriges bästa backar. 

Vattenskidor. Det känns nästan som att åka vattenskidor. Men istället för en platt och tråkig sjö är mitt underlag böljande, lutande, kuperat, spännande. Fåniga och obegripliga glädjetjut hörs genom ravinen där jag och min kompis Sverre Liliequist kör ikapp, ömsom längs väggarna, ömsom flygandes genom luften.

Nej, det är inget TV-spel, bara lite vanlig offpistskidåkning, eller friåkning. I en tid där valmöjligheter allt oftare går före trygghet och viljan att utforska nya saker blir starkare hos fler och fler. Just i den tiden växer friåkningen så det knakar.

Helikopter till toppen
Ni som tycker det verkar luddigt behöver inte oroa er – det är luddigt och ska så vara. Det är just det fria i åkningen som gör det underbart. För vissa handlar det om att bo månader i tält på ogästvänliga platser och åka utför näst intill lodräta bergssidor, andra föredrar att vakna upp på en lyxig lodge och ta helikopter direkt till toppen. Vissa håller sig några meter utanför pisten. Allt är friåkning. Alla jagar dock den gemensamma nämnaren: pudret.

Pudersnö är den snö som inte blivit pistad, smält eller påverkad av vädret på andra sätt. Den beter sig, precis som nämns i första stycket, mer som vatten än snö. Åker man i riktigt kallt och fluffigt puder kan det vara svårt att hålla sig på ”ytan”. Snorkelföre kallas det ibland. Då är det som bäst! Att susa fram genom ett hav av fluffig snö som då och då sköljer över huvudet är en av de där känslorna som inte bör beskrivas, utan upplevas.

Visst finns det puder i Sverige
De flesta fluffbilderna vi ser i skidtidningar är inte tagna i Sverige, och därför är det lätt att tro att vi inte har något puder här. Ingenting kan vara mer fel! Om vi återigen tittar på det första stycket, så är det hämtat från en helt fantastisk dag i svenska Borgafjäll. Jag tror till och med att det var just den dagen det gick upp för mig – på riktigt – att Sverige har otroligt bra offpist, även om vi inte är lika kända som Schweiz eller Kanada. Sedan dess har jag rest flera varv runt jorden i sökandet efter det perfekta åket, men ofta märkt att jag gått över ån efter vatten.

Min sista svenska upptäckt kan man säga slöt cirkeln. I min barndoms hemmabackar, familjeparadiset Sälen, hittade jag så rolig skogsåkning att jag för en halv dag trodde jag var i Kanadas världsberömda skogar. Lite så är det i Sverige: man hittar guldkorn där man minst anar det – och det finns fler guldkorn än man tror.

Fredriksson Borgarfjäll

Johans 3 favoriter

Riksgränsen
”Gränsen” beskrivs bäst som ”en speciell plats för speciella människor”, men i själva verket är den omöjlig att beskriva utan måste upplevas. Som bäst är det i slutet av april och början på maj, då är det ofta puder på nordsidorna och härlig sorbetliknande slasksnö på sydsluttningarna. Fantastiska möjligheter till all sorters åkning, inklusive helikopterskidåkning i midnattssol.

Liftarna, som går precis utanför hotellet, tar dig till massor av underbar offpist. Vill du gå på en tur eller prova helikopterskidåkning finns information om rådande förhållanden och lokala tips i hotellets reception. Fråga dem så leder de dig vidare. Runda gärna av dagen hos ”Strumpan” på Meteorologen. Patrik Strömsten, som han egentligen heter, har blivit utsedd till Årets Sommelier två gånger. Hans champagnekunnande är imponerande, men det går såklart bra att ta en öl också.

Borgafjäll
En doldis på den svenska fjällkartan, men med en charm som gör att man gärna återvänder. Den lilla byn vid vägs ände kanske verkar sömnig vid förstaanblick, men skrapar man lite på ytan märker man att Borgagården har otrolig mat och en av Norrlands bästa och mest prisvärda vinkällare, och Magnus och Vera på 69 Grader Nord erbjuder allt från guidade skoterturer till catskiing och liftburen skogsåkning som är svårslagen i Sverige.

Fråga Magnus var han huggit ut gator genom skogen så får du den bästa upplevelsen. Vill du gå en topptur är den berömde arkitekten Ralph Erskines Hotell Borgafjäll en bra utgångspunkt. På Jiengegietje kan de flesta ta sig upp och ner, de mer modiga siktar på Kläverfjället. Ta god tid på dig på vägen upp. Hem glider du hela vägen till hotellet.

Sarek
Det är såklart inget tips för alla och lite av en ändstation när man provat på allt annat, men ”Europas sista vildmark” är ändå det unikaste vi har i Sverige och värt att nämnas. Inga liftar. Inga hus. Ingen mobiltäckning. Ingenting. I västra delen av parken ligger Sveriges otillgänglighetspunkt. Från den är det ganska precis fem mil fågelvägen till närmsta väg, i alla riktningar. Gör en cirkel med tio mils radie runt dig själv på en karta så blir det tydligare.

För att åka skidor i Sarek krävs stor fjällvana och mycket planering. Eftersom alla motordrivna fordon är förbjudna måste du gå in till åkningen. Suorvadammen, Kvikkjokk eller Saltoluokta är de bästa utgångspunkterna. Boken Sarek vinterguide är till väldigt stor hjälp för den som bestämt sig för att ta steget till en skidupplevelse man aldrig glömmer.

Text: Johan Jonsson
Foto: Mattias Fredriksson